Ako sa schladiť v lete?

V Ajurvéde mesiacom jún, júl a august vládne pitta. Pitta je kombináciou vody a ohňa a to hovorí za všetko.

V lete sa telo skôr potrebuje schladiť a v posledných rokoch, kedy letá sú mimoriadne horúce, to platí obzvlášť. Vyhľadávame ochladzujúce, osviežujúce a ľahké potraviny. Našťastie, máme na výber množstvo ovocia, zeleniny, obilnín a iných potravín, ktoré majú na telo ochladzujúci účinok.

Z ovocia by sme mali dať prednosť napr. jablku, hruške, malinám, melónom. Aj zelenina má dobré ochladzujúce účinky a v lete je jej na výber veľmi veľa. Ochladzujúce sú: brokolica, cuketa, zeler, fazuľky zelené, čerstvý fenikel, hrášok, špargľa, kel, kapusta, uhorka, listový šalát, špenát. Vidíme, že počas leta si môžeme vytvoriť naozaj pestrú kombináciu jedál, ktoré nám nebudú zaťažovať trávenie a súčasne nám telo výborne ochladia počas horúcich letných dní.

Nemôžeme zabudnúť ani na obilniny a strukoviny. Z tých ochladzujúcich môžeme spomenúť červenú šošovicu, mungo, soju, jačmeň, ryžu basmati.

Svoje veľmi dôležité miesto v našej strave by mali mať aj koreniny. Ja si žiadne jedlo už ani neviem predstaviť bez toho, aby som ho neochutila rôznym korením. Samozrejme, aj tu máme skupinu korenia, ktorú budeme používať v chladnom období a iné korenie použijeme do jedál počas horúcich dní. Vyskúšajte si to a uvidíte, ako to veľmi dobre zaúčinkuje. Ja síce používam koriander po celý rok, ale v lete ho určite nikdy nezabudnem pridať do jedla. Ešte chladivejšie sú čerstvé koriandrové listy, ktoré mám od jari vo svojej záhrade. Z ostatných ochladzujúcich spomeniem fenikel, mätu, kardamom, ružovú vodu, ale aj vanilku.

Toto bol výpočet ovocia, zeleniny a ostatných potravín, pomocou ktorých si môžeme zostaviť jedálny lístok počas leta. Je to naozaj široký výber….

Tri základné chute, ktoré harmonizujú pittu sú sladká, horká a trpká. Sladké neznamená sladkosti, ale sladká je napr. ryža, mlieko. Horká chuť je pre pittu najlepšia, preto aj ja si v lete rada dám nie studené pivo. Horkú chuť dodávam do jedál používaním korenín horkej chuti. Tie je ale potrebné dať pri varení úplne na začiatku, lebo varením stráca výraznú horkosť, ale v jedle urobí svoju prácu.

Teraz je potrebné ešte spomenúť niekoľko pravidiel, ktoré by sme mali počas leta dodržiavať, aby sme zbytočne nezaťažovali náš tráviaci systém.

Pravidlo číslo jeden! Nepijeme veľmi studené nápoje! Čo sa odohráva v našom tele počas horúceho dňa? Telo sa prehrieva, tráviaci oheň je zaťažený a keď vypijeme pohár ľadového nápoja, telo zareaguje na prudké schladenie tým, že vytvorí ešte väčší oheň, aby telo dostalo do normálnej teploty. Všimli ste si, že po vypití studeného nápoja sa o chvíľu začneme prudko potiť? To je prirodzená reakcia tela, aby sa vnútorná a vonkajšie teplota tela vyrovnali. Takže radšej pime vodu izbovej teploty alebo si dajme napr. výborný mätový čaj, ktorý nás v lete naozaj osvieži.

Trochu podobne je to aj so zmrzlinou. Nakoľko ju jeme pomaly a postupne, telo sa až natoľko neochladí, ale aj tak odporúčam zmrzlinu radšej okolo obeda, kedy je tráviaci oheň najsilnejší a ľahšie si poradí so studenou zmrzlinou.

Zo skúseností vieme, že teplo stúpa nahor a preto platí jedna zásada, keď sa chceme ochladiť, stiahneme teplo do chodidiel. Jedným z receptov je potierať chodidlá chladivým olejom. Veľmi chladivý je kokosový olej. Z esenciálnych olejov veľmi dobre pomôže mäta, ale najchladivejší je olej zo santalového dreva.

Naše telo je veľmi múdre. Keď sa potrebuje schladiť, tak to robí rôznymi spôsobmi. Jedným ochladzovacím prostriedkom je potenie. Týmto spôsobom nadbytočné teplo odchádza cez pokožku a potom sa schladzuje. Všimli ste si, že počas leta nás častejšie trápia hnačky? To je ďalší spôsob, ako telo bojuje proti nadmernej pitte. Tá sídli v tenkom čreve a všetky hnačky sú prejavom nejakého problému v tenkom čreve. Pokiaľ máme v lete častejšie hnačky, tak môže ísť o nadbytok pitty v tele. Hnačku by sme hneď od začiatku nemali tlmiť. Je potrebné piť dostatok tekutín, aby nedošlo k dehydratácii tela. Pokiaľ hnačku nesprevádzajú nejaké ďalšie problémy, ako je zvracanie, bolesti žalúdka, horúčka a iné, mali by sme počkať, či neodznie sama.

Ešte by som na záver rada spomenula jednu vec, ktorú ľudia neriešia. Ajurvéda odporúča sezónne správanie aj z hľadiska dopadov na organizmus. Pitta je ohnivá a hlavným orgánom pre pittu sú oči. Preto v čase pitty, teda v lete, by sme nemali absolvovať žiadne zákroky súvisiace s očami, so zrakom. Hojenie môže prebiehať zdĺhavo a môžu vznikať rôzne komplikácie. Okrem očí, pitta je aj krv, teda operácie napr. kŕčových žíl si nechajme na chladnejšie obdobie.

V tomto článku som chcela popísať, ako ajurvéda pristupuje k letu a keď si zoberiete odporúčania k srdcu, verím, že leto budete znášať lepšie. To platí hlavne pre ľudí s konštitúciou pitta, ako som napr. aj ja. Dosť zle znášam horúce letá, preto sa naozaj týchto zásad držím.

Inak leto znáša napr. váta, ktorá sa rada zohrieva a slnko a teplo miluje a často problémy, ktoré rieši pitta, váta nemá. Ale aj napriek tomu, je potrebné tráviaci oheň neprepínať.

Užívajte si leto plným priehrštím, ale pritom myslite na svoje zdravie!

Janka