Ako v zdraví „prežiť“ jeseň

Áno, máme tu jeseň. Horúce leto, ktorému vládla pitta vystriedala „jesenná“ váta.

Tak, ako sa striedajú váta, pitta a kapha počas dňa, striedajú sa aj počas roka. Jeseni teda zodpovedá váta. Jej vlastnosti, ako pohyblivá, studená, vysušujúca, premenlivá, môžeme priradiť vlastnostiam jesene. Toto obdobie najviac pociťujú práve ľudia s konštitúciou váta.

Pokiaľ neviete, akej konštitúcii zodpovedáte, orientačne si to môžete zistiť pomocou dóša testu, ktorý nájdete na stránke v záložke CENTRUM ASANA – O našej ponuke – Ajurvéda. Nájdete tam aj návod, ako si tento test vyplniť.

Október, november a december je teda obdobím váty. Aby sme toto obdobie v zdraví strávili, ajurvéda má niekoľko odporúčaní. Mali by sme prestať konzumovať potraviny, ktoré telo ochladzujú a preferovať tie, ktoré zahrievajú. Určite by sme sa mali rozlúčiť so zmrzlinou a opäť si na nej pochutiť až keď prídu budúci rok horúce dni. Tak isto nápoje by mali byť zahrievajúce.

Ja si rada pochutím na zázvorovom čaji, do ktorého si po čiastočnom vychladnutí pridám lyžičku dobrého medu. Je to aj výborná prevencia proti prechladnutiam, virózam, podporuje tráviaci oheň, ktorý s ubúdajúcim teplým počasím klesá.
Je ale rozdiel v zázvorovom čaji a v horúcom výluhu. Keď si nastrúhate zázvor a zalejete ho vriacou vodou, hovoríme o výluhu. Pokiaľ ide o čaj, tak musíme zázvor vo vode pár minút povariť. Jeho účinky sú silnejšie, čo oceníme napr. pri horúčkach. Vyskúšajte si, čo Vám viac vyhovuje.

Obdobie jesene a zimy je obdobím rôznych viróz, ktoré sú sprevádzané aj vysokými horúčkami. Jednou úžasnou bylinou na zníženie horúčky spolu so zázvorom je tulsí (Ocinum sanctum), teda bazalka posvätná. Má naozaj výborné vlastnosti na organizmus. Jej „zaujímavosť“ v ajurvéde prabháva, je, že je to zahrievajúca bylina, ale výborne pôsobí proti horúčke.

Aj mne sa raz za niekoľko rokov nevyhne poriadna chrípka. Tak to bolo asi pred tromi rokmi, keď ma skolila chrípka s vysokými teplotami. Tak som si povedala, že je to práve tá chvíľa, keď vyskúšam účinky tulsí. Na teplomery bolo 39,6 a ja som si uvarila čaj z tulsí. Vypila som šálku čaju, po pol hodine som si dala zázvorový čaj a potom zase čaj z tulsí a potom som ich nechala robiť svoju prácu. Samozrejme som sa poriadne vypotila a teplota naozaj klesla pod 37. Ešte som kombinovala zázvorový čaj s čajom z tulsí a viac som teplotu nemala a chrípka rýchlo prešla. Vlastná skúsenosť je neprenosná a naozaj stačí využiť silu prírody. Ale to je moja vlastná skúsenosť a môj pohľad na spôsob života a ako som už spomínala, každý sme iný, takže stále používajte svoj rozum a hlavne počúvajte svoje telo!

Okrem čajov využívam aj silu esenciálnych olejov. Sú to výťažky z rastlín a získavajú sa parnou destiláciou. Pokiaľ sú kvalitné, stačí naozaj jedna kvapka, ktorá pomôže. V prípade horúčky je to napr. mäta pieporná. Stačí niekoľko krát potrieť chodidlá týmto olejom a tiež je čoskoro po horúčke. Samozrejme, každý olej má viacero účinkov, ktoré môžu v tele podporiť mnohé procesy.

Jedným zo základných princípov ajurvédskeho stravovania je sezónnosť. Neviem, ako Vám, ale u mňa to platí. Keď prichádza jeseň, dostávam chuť a konzumujem hrozno, jablká, hrušky, tekvicu, mám chuť viac na zemiaky. Do jedál častejšie pridávam škoricu, chilli, trikatu, skrátka korenie, ktoré je zahrievajúce. Viac, ako počas leta vyhľadávam teplé jedlá, hlavne na raňajky. Neviem si predstaviť raňajky bez dobrého bylinkového čaju.

Stále viac zaraďujem do jedálneho lístka rôzne teplé kaše, polievky, skrátka všetko, čo zahrieva. Pre mňa je jeseň, zima a aj jar obdobím medu. V lete ho konzumujem menej, nakoľko med zahrieva a ja, ako pitta a ešte počas leta to naozaj cítim. Ale v tomto období je to pre moju kaphu pohladenie. Med je pre kaphu liekom. Samozrejme, je potrebné dodržiavať určité zákonitosti. Med po pridaní do jedla, nápoja, ktorý má viac ako 40 st. sa stáva toxický. Nikdy nepoužívam do receptov, ktoré sa varia alebo pečú med. Med jem surový alebo po miernom vychladnutí si ho pridávam do čaju.

Určite aj vy nájdete jedlá, ktoré prirodzene v lete nekonzumujete, nemáte na nich chuť a naopak, s príchodom jesene a zimy ich zaradíme do jedálnička. Keď počúvame svoje telo, tak nám je to jasné. Stále o tom hovorím, píšem, ale áno, naše telo nám dáva vždy signály, keď nie je niečo v poriadku. Sú ľudia, ktorí dobre vedia, že daný pokrm im nerobí dobre, že ich po ňom napr. nadúva, ale radšej siahnu po nejakej tabletke, namiesto toho, aby skúsili dané jedlo upraviť napr. korením proti nadúvaniu a keď to nepomôže, úplne dané jedlo alebo potraviny vylúčiť z jedálneho lístka. Skrátka, sami sebe sme si strojcom svojho zdravia.

Aj pokožka cíti, že prichádza jeseň a zima, je prirodzene suchšia, ako v lete. Teraz je veľmi vhodný čas na dobré olejové masáže, kedy sa pokožka výborne premastí a keď sa k tomu pridajú aj esenciálne oleje, je to dvojnásobný zážitok a úžitok.
Hlavne váty potrebujú v tomto období mastiť nie len zvonka ale aj zvnútra. Preto si milé váty doprajte viac zdravých tukov do jedla, ako napr. v lete.

Takže vychutnávajme si farby jesene a zároveň si pripravme svoje telo na nadchádzajúce chladné počasie tak, aby sme ho strávili v pokoji a zdraví.

Janka Gánovská